Bij het inrichten van een nieuwe woning is raambekleding vaak een sluitpost, na de keuze voor de vloer en de kleur verf op de muren. En pas als alles af is, volgen de gordijnen. Men komt daarna tot de ontdekking dat het wel erg kaal en licht is. En dan moet er à la minute toch nog iets komen voor de ramen. Dus racet men naar de dichtstbijzijnde bouwmarkt en kiest gauw iets uit dat enigszins voldoet. Na een paar weken blijkt de in de haast gekochte raambekleding echter toch niet zo handig bij die brede vensterbank. En het blauwe slaapkamerexemplaar neigt met de lichtval eerder naar paars. Zonde! Dan zijn er twee opties: nieuwe raambekleding bestellen óf blijven aankijken tegen de miskoop (en je er iedere dag aan ergeren). Dit voorkom je als je raamdecoratie vooraf meeneemt in je inrichtingsplan. Wie dit doet, koopt raamdecoratie waarvan hij gegarandeerd lang plezier heeft. En daarmee de investering dubbel en dwars terugverdient.

De functie van raambekleding vaak onderschat

Raambekleding is meer dan alleen een product dat de zon tegenhoudt. En tegenwoordig is er zoveel keuze, van jaloezieën tot duo rolgordijnen, dat het echt de moeite loont om je vooraf te verdiepen in de eigenschappen van de diverse producten. Om raambekleding te kiezen die aansluit bij je wensen en eisen, moet je allereerst bepalen wat de voornaamste functie ervan is. Is het vooral bedoeld als decoratie of moet het een kamer volledig verduisteren? Bij het inrichtingsplan is het voor raambekleding verstandig om rekening te houden met de inrichting van de ruimte. Heb je bijvoorbeeld kamerplanten bij een raam staan? Dan is het natuurlijk belangrijk dat er nog wel genoeg zonlicht binnenkomt. Ditzelfde geldt voor een ruimte waar veel geleefd en gewerkt wordt. Natuurlijk licht is zowel fysiek als mentaal een belangrijk aspect.

De beste raambekleding per ruimte

Naast de inrichting is de soort ruimte ook belangrijk bij het kiezen van raambekleding. In de badkamer of keuken is een plisségordijn niet zo handig, maar een vuil- en vochtwerend rolgordijn weer wel. Of is de kamer juist gehorig? Stoffen raambekleding zorgt voor een reductie van geluid. En bij een wat ouder huis kan raambekleding ook dienen als middel om kou buiten te houden.

Hiernaast spelen natuurlijk smaak en budget een belangrijke rol. Ga je liever voor een moderne inrichting? Jaloezieën of (duo)rolgordijnen passen daar goed bij. Ieder type raambekleding heeft zijn eigen uitstraling.

Bij bouwmarkten en woonwinkels vind je jaloezieën, vouwgordijnen en rolgordijnen in standaard maten. Deze kun je zelf aanpassen aan de hoogte en breedte van het raamkozijn. Dit kan een prima oplossing zijn bij een klein budget. Het nadeel is echter dat de mogelijkheden qua kleur en materiaal vaak beperkt zijn. En het inkorten is niet altijd eenvoudig.

Het is ook mogelijk om raambekleding op maat te laten maken. Hierbij heb je meer keuze in kleur, type stof, bedieningsmogelijkheden, ladderband enzovoorts. Je kunt hiervoor terecht bij een interieurspecialist in de buurt, maar dat is meestal niet goedkoop. Een online specialist op het gebied van raamdecoratie is een goed alternatief. De mogelijkheden zijn hetzelfde, maar vaak veel betaalbaarder.

Proefmonsters aanvragen

Bij een goede webshop kun je vooraf een proefmonster aanvragen. Zo zie je het product ook in natuurlijk licht en of het goed in je woning past en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Het inmeten en monteren van de raambekleding doe je zelf. Meestal zijn op de website duidelijke meetinstructies te vinden. Zo ben je verzekerd van kwaliteit, een goede prijs, goede service en een betrouwbare levering.