De meest voorkomende dromen in het land

De slaapkwaliteit die we elke nacht krijgen, kan door veel dingen beïnvloed worden, van gezondheidsfactoren zoals voeding en ziekte tot temperatuur, licht en zorgen van buitenaf. Er zijn talloze manieren waarop we onze slaap kunnen proberen te verbeteren, zoals het creëren van een goed geventileerde slaapomgeving, voor het slapengaan de schermtijd beperken of met verduisterende rolgordijnen die het zonlicht blokkeren.

Het creëren van een comfortabele omgeving om in te ontspannen voordat u gaat slapen is een goed begin. Overweeg het gebruik van een kalmerend kleurenpalet en zachte verlichting om een gezellige omgeving te creëren. Combineer dit met een aangename inrichting, zoals eenvoudig houten meubilair en jaloezieën van echt hout. Verban vervolgens alle schermen uit de kamer en u heeft een heerlijk slaapoord gecreëerd.

Maar hoewel we de slaapkamer kunnen veranderen om hem ontspannener te maken, hebben we weinig controle over de gedachten die we hebben als we eindelijk in slaap vallen. De dromen die we ervaren kunnen ons meevoeren naar een eindeloos aantal scenario's, sommige fantasierijk, sommige angstaanjagend en andere compleet alledaags. Er wordt vaak gedacht dat onze dromen op de een of andere manier verbonden zijn met dingen waar we ons druk over maken waarbij nachtmerries voortkomen uit opgekropte zorgen en frustraties die ervoor kunnen zorgen dat we niet genoeg slapen.

Met dit in gedachten begonnen we ons af te vragen wat de meest voorkomende dromen zijn en of ze van regio tot regio verschillen. Om dit tot op de bodem uit te zoeken, hebben we zoekopdrachten van de afgelopen vier jaar geanalyseerd om de meest voorkomende dromen in Nederland te identificeren en om de resultaten van alle verschillende provincies met elkaar te vergelijken.

De 20 meest voorkomende dromen in Nederland

De 20 meest voorkomende dromen in NederlandDe 20 meest voorkomende dromen in Nederland
 1. Uitvallende tanden                          
  Meest voorkomend in:                                                            Noord-Holland
  Zoekopdrachten per 100.000 mensen:                                153,7
  Provinciale zoekopdrachten per 100.000 mensen:            257,8

  In Nederland droomt men het vaakst over uitvallende tanden. Deze gruwelijke droom, genoeg om iedereen een onrustige nachtrust te bezorgen, werd in het land de afgelopen vier jaar 153,7 keer opgezocht per 100.000 mensen. De droom kwam het meest voor in Noord-Holland waar het aantal zoekopdrachten in dit gebied sterk verhoogd was met 257,8 zoekopdrachten per 100.000.

  Er zijn verschillende theorieën waarom mensen kunnen dromen over het uitvallen van hun tanden, waarvan de eerste is dat je een belangrijk iemand of iets verliest. Andere redenen voor deze droom zijn hoge angst- of stressniveaus, verlies van controle over bepaalde aspecten van uw leven of simpelweg het feit dat u ouder wordt.
 2. Slangen                                                        
  Meest voorkomend in:                                                             Flevoland
  Zoekopdrachten per 100.000 mensen:                                 57,1
  Provinciale zoekopdrachten per 100.000 mensen:            119,1

  De op één na meest voorkomende droom in Nederland gaat over slangen met 57,1 zoekopdrachten per 100.000 mensen. De provincie waar het meest over deze kronkelende reptielen werd gedroomd is Flevoland met 119,1 zoekopdrachten per 100.000 mensen.

  Veel mensen hebben een fobie voor slangen door de glibberige manier waarop ze bewegen, hun scherpe tanden en de kans op giftige beten, waardoor veel mensen zich ongemakkelijk voelen in hun buurt. Dit heeft ertoe geleid dat veel mensen slangen interpreteren als een teken van iets dat u beangstigt of van iemand in uw leven die toxisch is. Andere interpretaties wijzen op veranderingen en dat leren belangrijk voor u is wat gesymboliseerd zou kunnen worden door slangen die hun huid afwerpen.
 3. Thuis                                     
  Meest voorkomend in:                                                             Utrecht
  Zoekopdrachten per 100.000 mensen:                                 55,3
  Provinciale zoekopdrachten per 100.000 mensen:            251,5

  De op twee na meest voorkomende droom in Nederland gaat over thuis waar in de afgelopen vier jaar 55,3 zoekopdrachten per 100.000 mensen op werden uitgevoerd. De provincie waar het meest over thuis wordt gedroomd is Utrecht, waar in dezelfde periode 251,5 zoekopdrachten per 100.000 mensen plaatsvonden.

  Dromen over thuis kunnen verschillende dingen betekenen, afhankelijk van het soort huis en uw persoonlijke situatie. Als u van huis bent, zoals bij een student die in het buitenland studeert, dan kunnen dromen over thuis wijzen op heimwee en een verlangen naar het vertrouwde. Dromen over thuis kunnen er ook op wijzen dat u gestrest of overwerkt bent en dat u tijd moet nemen om te ontspannen en om voor uzelf te zorgen. Als u over een nieuw huis droomt, zou u onbewust mogelijk een nieuw hoofdstuk in uw leven willen beginnen. Dit kan bijvoorbeeld over een verhuizing of een nieuwe baan gaan.
 4. Vreemdgaan                                                 
  Meest voorkomend in:                                                  Flevoland
  Zoekopdrachten per 100.000 mensen:                      52,5
  Provinciale zoekopdrachten per 100.000 mensen:  110,1

  De op drie na meest voorkomende droom in Nederland gaat over vreemdgaan met 52,5 zoekopdrachten per 100.000 mensen. De provincie waar deze scandaleuze droom het meest voorkomt is Flevoland, waar in de afgelopen vier jaar 110,1 zoekopdrachten per 100.000 mensen werden uitgevoerd.

  Dromen over vreemdgaan is misschien niet iets wat u zou toegeven, maar u kunt niet controleren over welke onderwerpen u droomt. Hoewel dromen over vreemdgaan erop kunnen wijzen dat er problemen zijn in uw huidige relatie, is het belangrijk om niet te snel conclusies te trekken. Dromen over vreemdgaan kunnen bijvoorbeeld staan voor schuldgevoelens over vrijwel alles, en vreemdgaan is slechts een symbolische uiting. Deze dromen kunnen er ook op wijzen dat u zich te veel op de verkeerde dingen heeft gericht door bijvoorbeeld werk en andere prioriteiten voorrang te geven boven uw persoonlijke relaties.
 5. Vader                                                 
  Meest voorkomend in:                                                            Groningen
  Zoekopdrachten per 100.000 mensen:                                44,9
  Provinciale zoekopdrachten per 100.000 mensen:            87,2

  De op vier na meest voorkomende droom in Nederland gaat over onze vaders met 44,9 zoekopdrachten per 100.000 mensen. Deze dromen komen het meest voor in Groningen, waar het om 87,2 zoekopdrachten per 100.000 mensen ging.

  Dromen over onze vaders komen relatief vaak voor en kunnen een paar verschillende dingen betekenen. De meest voor de hand liggende reden om over uw vader te dromen is wanneer hij overleden is en u het verlies voelt. Een andere mogelijke verklaring is dat u zich op een belangrijk moment in uw leven bevindt en dat u over uw vader heeft gedroomd als een autoriteitsfiguur die u door de uitdagingen van het leven heen helpt. Dit kan met name het geval zijn als u een kind krijgt, gaat trouwen of een grote levensbeslissing neemt, zoals verhuizen of van baan veranderen.

De meest voorkomende dromen in elke Nederlandse provincie

Dromen over uitvallende tanden komen het meest voor in 10 van de 12 Nederlandse provincies, wat suggereert dat veel mensen in het hele land hoge niveaus van stress, angst of verlies kunnen ervaren. 

In Drenthe stond deze droom echter op een gedeelde eerste plaats en moest hij deze positie delen met dromen over tuinen. Het soort tuin waar men van droomt verschilt van persoon tot persoon en kan uw innerlijke spiritualiteit weerspiegelen en de mate waarin uw talenten zijn ontplooid. Vaak wordt gedacht dat een gezonde tuin staat voor succes en voldoening in werk, relaties of hobby's. Een verwoeste of door onkruid geteisterde tuin daarentegen suggereert dat u wordt tegengehouden en u uw volledige potentieel niet bereikt.

In Utrecht ging de meest voorkomende droom over thuis, met 251,5 zoekopdrachten per 100.000 mensen. In Utrecht wonen veel internationale studenten die aan de universiteit studeren en die een zekere mate van heimwee kunnen ervaren, waardoor de regio een uitzonderlijk hoog niveau van zoekopdrachten voor deze dromen heeft.

Wilt u een diepgaander beeld van de meest voorkomende dromen in uw regio? Bekijk onze ranglijst van de 10 meeste gedroomde dromen in elke provincie voor een gedetailleerd overzicht van waar de Nederlanders van dromen.

De 10 meest gedroomde dromen in Drenthe

De 10 meest gedroomde dromen in Flevoland

De 10 meest gedroomde dromen in Friesland 

De 10 meest gedroomde dromen in Gelderland 

De 10 meest gedroomde dromen in Groningen 

De 10 meest gedroomde dromen in Limburg 

De 10 meest gedroomde dromen in Noord-Brabant 

De 10 meest gedroomde dromen in Noord-Holland 

De 10 meest gedroomde dromen in Overijssel 

De 10 meest gedroomde dromen in Zuid-Holland

De 10 meest gedroomde dromen in Utrecht

De 10 meest gedroomde dromen in Zeeland

Methodologie

We wilden de meest voorkomende dromen in Nederland achterhalen en zo een diepgaand beeld geven van hoe het land droomt. Om dit te bereiken, maakten we een lijst van bijna 300 verschillende soorten dromen die mensen kunnen hebben, waarbij we lijsten met veelvoorkomende dromen van bronnen zoals Healthline als inspiratie gebruikten.

Toen we eenmaal een uitgebreide lijst met dromen hadden gemaakt, hebben we deze omgezet in potentiële zoektermen die mensen konden gebruiken om meer te weten te komen over hun dromen. Deze termen waren onder andere ‘dreams about [x]’, ‘nightmares about [x]’, ‘[x] dreams’ en ‘[x] nightmares’.

Vervolgens gebruikten we Google Keyword Planner om het aantal zoekopdrachten in Nederland voor elke term over de afgelopen vier jaar (september 2019 tot augustus 2023) vast te leggen. Dit proces werd vervolgens herhaald voor elk van de 12 provincies binnen Nederland.

De zoekresultaten werden vervolgens samengevoegd tot totalen voor elk droomtype en genormaliseerd aan de hand van bevolkingsgegevens voor elk gebied die afkomstig waren van City Population. Zo konden we het aantal zoekopdrachten per 100,000 voor elke zoekterm in elk geografisch gebied berekenen.

Tot slot rangschikten we de dromen aan de hand van dit aantal zoekopdrachten, waardoor de meest voorkomende dromen in Nederland aan het licht kwamen en we een soortgelijke uitsplitsing voor elke provincie maakten.