De beste plekken om te wonen in Nederland met lage kosten in levensonderhoud

Het vinden van een nieuw huis kan zelfs in de beste omstandigheden moeilijk zijn. Het kost tijd om een lijst samen te stellen met woningen die aan al uw wensen voldoen en binnen het budget vallen. Voordat u dan een bezichtiging heeft gepland, kan de helft al zijn ingepikt door andere verhuizende. Voeg daarbij een in heel Nederland aanwezig acuut woningtekort en een crisis in kosten van levensonderhoud, dat alledaagse prijzen het afgelopen jaar aanzienlijk heeft doen stijgen, aan toe en het is allemaal nog veel moeilijker geworden.

Met dit in gedachten wilden wij onderzoeken welke steden in Nederland het betaalbaarst zijn in 2023, rekening houdend met de gemiddelde salarissen, huur en de kosten voor essentiële voorzieningen. Wij hebben 20 van de grootste steden van het land vergeleken met de populairste locaties.

Dus, als u overweegt om in de nabije toekomst te verhuizen, bekijk dan onze betaalbaarheidsranglijst om de beste locatie voor uw nieuwe woning te vinden. Met een beetje geluk bent u binnen de kortste keren aan het verhuizen, meubels in elkaar aan het zetten en plisségordijnen aan het uitzoeken!

Breda is de betaalbaarste Nederlandse stad met het hoogste besteedbare inkomen

Breda is de betaalbaarste Nederlandse stad met het hoogste besteedbare inkomenBreda is de betaalbaarste Nederlandse stad met het hoogste besteedbare inkomen
Breda, Maandelijks besteedbaar inkomen: €2,517Breda, Maandelijks besteedbaar inkomen: €2,517
 1. Breda                                                 Maandelijks besteedbaar inkomen: €2,517
  De betaalbaarste stad van Nederland is Breda, waar de combinatie van hoge maandelijkse inkomsten en lage basisuitgaven het gemiddelde maandelijks besteedbaar inkomen op €2,517 zet, bijna €1,000 meer dan in Amsterdam en meer dan drie keer dat van de minst betaalbare stad, Haarlem.
 2. Den Haag                                          Maandelijks besteedbaar inkomen: €2,120
  Den Haag is de op één na meest betaalbare stad van het land met een gemiddeld maandelijks besteedbaar inkomen van €2,120 na aftrek van huur, breedband en nutsvoorzieningen van het nettoloon. Den Haag is een bruisende stad met een aanzienlijk politiek belang als de thuisbasis van het Nederlandse parlement en de hoofdresidentie van de Nederlandse monarchie in paleis Huis ten Bosch. De stad huist ook het Internationaal Strafhof en het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties.
 3. Rotterdam                                         Maandelijks besteedbaar inkomen: €1,925
  Rotterdam heeft met €1,925 het op twee na hoogste gemiddeld besteedbaar inkomen, ondanks de op twee na hoogste gemiddelde maandelijkse huur van €1,316. Rotterdam is de op één na grootste stad van Nederland en is een belangrijke haven en internationaal handelsknooppunt, wat betekent dat het veel bedrijven uit de hele wereld aantrekt en veel werkgelegenheid biedt.

Amsterdam biedt de hoogste gemiddelde salarissen in Nederland

Amsterdam biedt de hoogste gemiddelde salarissen in NederlandAmsterdam biedt de hoogste gemiddelde salarissen in Nederland
Amsterdam, Gemiddeld maandsalaris: €3,676Amsterdam, Gemiddeld maandsalaris: €3,676
 1. Amsterdam                                                   Gemiddeld maandsalaris: €3,676
  De stad met het hoogste salaris in Nederland is Amsterdam met een gemiddeld nettoloon van €3,676. Naast hoofdstad van het land is het ook de grootste stad van het land en met een bruisende economie is het geen verrassing dat Amsterdam bovenaan de lijst staat.
 2. Breda                                                            Gemiddeld maandsalaris: €3,627
  De kleine stad Breda biedt het op één na hoogste gemiddelde salaris met na aftrek van de belasting, een maandloon van €3,627. Dit is nauwelijks minder dan in Amsterdam! Breda is een prachtige stad dicht bij de Belgische grens in het zuiden van het land en staat bekend om zijn geplaveide straten en pittoreske historische gebouwen.
 3. Eindhoven                                                    Gemiddeld maandsalaris: €3,482
  De stad Eindhoven heeft met €3,482 het op twee na hoogste gemiddelde maandsalaris. Eindhoven is een moderne stad met een reputatie als technologie- en designcentrum. Het is de thuisbasis van de Technische Universiteit Eindhoven, waar jaarlijks ongeveer 10,000 studenten zich inschrijven.

Breda is de Nederlandse stad met de laagste maandelijkse basiskosten

Breda is de Nederlandse stad met de laagste maandelijkse basiskostenBreda is de Nederlandse stad met de laagste maandelijkse basiskosten
Breda, Gecombineerde maandelijkse basiskosten: €1,110Breda, Gecombineerde maandelijkse basiskosten: €1,110
 1. Breda                                     Gecombineerde maandelijkse basiskosten: €1,110
  Breda is de Nederlandse stad met de laagste gecombineerde maandelijkse kosten voor huur, breedband en essentiële voorzieningen (€1,110). Deze lage kosten in het levensonderhoud maken deze charmante stad zeer aantrekkelijk voor mensen met een klein budget.
 2. Arnhem                                 Gecombineerde maandelijkse basiskosten: €1,119
  De Nederlandse stad met de op één na laagste gecombineerde maandelijkse basiskosten is Arnhem met €1,119 en hiermee mist Breda de toppositie met minder dan €10. Arnhem biedt met €839 per maand de laagste huur in ons onderzoek, heeft een maandelijkse energierekening van €236 en €44 voor breedband.
 3. Zwolle                                    Gecombineerde maandelijkse basiskosten: €1,138
  De stad met de op twee na laagste maandelijkse basisuitgaven is Zwolle, waar huur, breedband en nutsvoorzieningen gemiddeld €1,138 bedragen. Hoewel Zwolle een van de kleinste steden in ons onderzoek is, heeft het genoeg te bieden. De stad staat vol met historische middeleeuwse gebouwen, waaronder stadsmuren en torens. Hier tegenoverstaand kunt u er ook de enorme Blauwvingerdagen-markt en het indrukwekkende Museum de Fundatie vinden.

Onroerend goed in Rotterdam is het populairst onder Nederlanders

Onroerend goed in Rotterdam is het populairst onder NederlandersOnroerend goed in Rotterdam is het populairst onder Nederlanders
Rotterdam, Nederlandse zoekopdrachten onroerend goed: 91,550Rotterdam, Nederlandse zoekopdrachten onroerend goed: 91,550
 1. Rotterdam                 Nederlandse zoekopdrachten onroerend goed: 91,550
  Rotterdam had met 91,550 zoekopdrachten naar onroerend goed de meeste Nederlandse zoekopdrachten in de afgelopen 12 maanden. Deze ongelooflijk hoge populariteit laat zien dat de stad een sterke economische aantrekkingskracht heeft en een bruisende grootstedelijke ervaring biedt zonder de enorme massa's toeristen die u in de hoofdstad Amsterdam ziet.
 2. Amsterdam               Nederlandse zoekopdrachten onroerend goed: 89,790
  Amsterdam is de op één na populairste stad in het land voor Nederlandse verhuizende, met 89,790 zoekopdrachten naar onroerend goed in de afgelopen 12 maanden. De stad staat wereldwijd bekend om zijn prachtige grachten, uitgestrekte parken en unieke cafécultuur, waardoor het een fantastische plek is om te wonen.
 3. Groningen                  Nederlandse zoekopdrachten onroerend goed: 65,040
  Groningen is de op twee na populairste stad onder Nederlanders met 65,040 zoekopdrachten in het afgelopen jaar. Als het belangrijkste stedelijke centrum van het noorden, trekt Groningen natuurlijk veel aandacht van mensen die in het gebied willen wonen. De stad heeft veel mooie architectuur, waaronder de Martinitoren en bijbehorende Martinikerk in gotische stijl.

Onroerend goed in Amsterdam is het meest gewild onder internationals

Onroerend goed in Amsterdam is het meest gewild onder internationalsOnroerend goed in Amsterdam is het meest gewild onder internationals
Amsterdam, Wereldwijde zoekopdrachten onroerend goed: 155,930Amsterdam, Wereldwijde zoekopdrachten onroerend goed: 155,930
 1. Amsterdam               Wereldwijde zoekopdrachten onroerend goed: 155,930
  Als wij naar de wereldwijde Engelstalige zoekvolumes kijken, is Amsterdam de populairste stad voor zoekopdrachten naar onroerend goed met 155,930 zoekopdrachten in het afgelopen jaar. Amsterdam heeft veel te bieden, vooral op het gebied van cultuur en kunst. Het opvallendste is het Rijksmuseum dat een enorme collectie aan Nederlandse geschiedenis en kunst herbergt, waaronder beroemde werken van Rembrandt, Vermeer en vele anderen.
 2. Rotterdam                 Wereldwijde zoekopdrachten onroerend goed: 90,060
  Rotterdam heeft met 90,060 zoekopdrachten naar onroerend goed de op één na hoogste wereldwijde zoekopdracht in het Engels. Deze grote belangstelling weerspiegelt het belang van Rotterdam als internationaal zaken- en handelscentrum en is tegelijkertijd een trendy alternatief voor het bekendere Amsterdam.
 3. Maastricht                 Wereldwijde zoekopdrachten onroerend goed: 85,780
  Maastricht heeft het op twee na hoogste niveau van wereldwijde zoekopdrachten naar onroerend goed in het Engels met 85,780 zoekopdrachten. Maastricht staat bekend om zijn rijke geschiedenis en levendige kunstscene, maar ook om zijn uitstekende universiteit die veel studenten van overzee aantrekt, omdat de meeste universitaire cursussen in het Engels worden gegeven.

Wilt u verkopen en verhuizen? Hier zijn wat tips om uw huis aantrekkelijker te maken voor potentiële kopers

Wilt u verkopen en verhuizen? Hier zijn wat tips om uw huis aantrekkelijker te maken voor potentiële kopersWilt u verkopen en verhuizen? Hier zijn wat tips om uw huis aantrekkelijker te maken voor potentiële kopers
 • Een frisse laag verf
  In de loop der tijd kunnen onze huizen veel te verduren krijgen, en vlekken en slijtplekken kunnen zich geleidelijk ophopen zonder dat iemand het merkt. Als u uw huis wilt verkopen, kunt u door een frisse laag verf op uw muren aan te brengen, de kamers nieuw leven inblazen en voorkomen dat ze oud of oudbollig aanvoelen.
 • Opknappen
  Deze lijkt misschien voor de hand liggend, maar het repareren van kleine scheuren en beschadigingen kan uw huis veel aantrekkelijker maken voor potentiële kopers. Als uw huis een gammele deurklink, een loszittende lamp of kapotte tegels heeft, kan dat het hele huis in een negatief licht zetten.
 • Eigentijdse afwerking
  Door moderne afwerking kunt u het beste van uw woning naar voren laten komen. U kunt voorkomen dat uw huis gedateerd aanvoelt door moderne elementen te installeren, zoals moderne verlichtingsarmaturen of stijlvolle aluminium jaloezieën.
 • Verminder rommel
  Deze is essentieel als u uw huis wilt verkopen. Als mensen uw huis bezoeken voor een bezichtiging, willen ze zich kunnen voorstellen dat ze in die ruimte wonen, dus is het een absolute must om het opgeruimd en schoon te houden. Dit betekent dat u de hoeveelheid zichtbare persoonlijke spullen moet verminderen en een lichte en luchtige ruimte moet creëren die kijkers verwelkomt.
 • Volg uw neus
  Wees u bewust van hoe uw huis ruikt en of dit potentiële kopers zal aanspreken. Het is gemakkelijk de geuren in uw eigen huis niet meer op te merken, dus het is sterk aan te raden om het goed te ventileren en luchtverfrissers te gebruiken om kijkers een goede indruk te geven.
 • Maak uw huis zo aantrekkelijk mogelijk
  Bij de verkoop van een huis is de eerste indruk cruciaal. Zorg er daarom voor dat uw huis er aan de buitenkant aantrekkelijk uitziet, zodat kijkers meteen onder de indruk zijn van de presentatie. Dit betekent onkruid verwijderen en de voortuin en oprit netjes maken. Zorg ervoor dat de ramen goed onderhouden zijn en dat het dak in goede staat is, zodat kijkers niet afgeschrikt worden nog voordat ze bij de deur zijn.


Methodologie

Wij wilden uitzoeken welke steden in Nederland het betaalbaarst zijn om te wonen.

Om dit te doen, keken wij naar verschillende factoren die een aantal basiskosten voor het huren van een woning dekken. Deze factoren omvatten de gemiddelde maandelijkse huur voor een appartement met 1 slaapkamer in het stadscentrum, de gemiddelde prijs van breedbandinternet en de gemiddelde kosten van essentiële nutsvoorzieningen, zoals elektriciteit, gas, water en afval. Wij combineerden al deze kosten tot één factor om te bepalen hoe duur het is om op elke locatie te wonen.

Vervolgens zochten wij het gemiddelde loon op elke locatie en rangschikten deze. Hierna vergeleken wij deze gegevens met de basiskosten die wij eerder hadden berekend en berekenden wij hoeveel geld iemand in elk gebied over zou houden na het betalen voor deze basiskosten. Het resterende beschikbare inkomen kon dan gebruikt worden om de betaalbaarheid van verschillende locaties aan te tonen.

Alle gegevens voor de gemiddeld inkomen, huur, het breedbandinternet en de nutsvoorzieningen zijn afkomstig van Numbeo. De opgenomen steden zijn de dichtstbevolkte steden in Nederland, waarvoor voldoende betrouwbare gegevens beschikbaar waren, met een gezond aantal meetpunten om afwijkende resultaten te voorkomen.

Naast deze betaalbaarheidsvergelijking keken wij ook naar de populariteit van elk gebied voor mensen die een huis willen kopen. Wij splitsten dit gedeelte op in een nationaal en een internationaal component, waarbij wij Nederlandstalige trefwoorden en zoekgegevens gebruikten om te bepalen welke locatie voor Nederlanders de populairste woonplek was, voordat wij Engelse trefwoorden en wereldwijde zoekgegevens gebruikten om hetzelfde op internationale schaal te doen. Google Keyword Planner werd gebruikt om zoekgegevens voor dit gedeelte te verzamelen, en alle gegevens hadden betrekking op 12 maanden vanaf september 2022 tot augustus 2023.