Er zijn veel factoren die je in overweging moet nemen wanneer je beslist om je huis opnieuw in te richten. Of het nu een kleine verandering is, zoals een nieuwe koffietafel, of een grotere verandering, zoals het vervangen van je oude gordijnen door nieuwe rolgordijnen, je moet er goed over nadenken.

Twee dingen die je in overweging moet nemen zijn het weer en de seizoenen. Als je in een land woont dat het hele jaar lang warm is, dan kunnen dikke en zware gordijnen als zonbarrière werken, waardoor het huis koeler blijft. Als je echter in een land woont waar het klimaat het hele jaar door anders is, dan wilt je misschien thermische zonweringen, die het huis in de zomer koud en in de winter warm houden.

In Nederland verandert het weer het hele jaar door en in het hele land, met temperaturen van meer dan 20°C in de zomer en tot wel 2°C in de winter, afhankelijk van waar je woont.

Daarom wilden de experts van 123jaloezie meer leren over het Nederlandse weer. We hebben de steden met het hoogste inwoneraantal in Nederland bekeken, om uit te vinden welke steden de meeste regen krijgen, welke steden de meeste zon hebben en welke steden de hoogste gemiddelde temperaturen hebben. 

Eindhoven heeft het beste weer van Nederland, met een score van 7,47/10

We hebben de temperatuur, neerslag en zonuren bekeken om uit te vinden welke stad in Nederland het beste weer heeft.

Zonnigste steden van NederlandZonnigste steden van Nederland
  1. Eindhoven – weerscore 7,47
    Eindhoven heeft het beste weer in heel Nederland, en neemt daarmee de eerste plek met een score van 7,47 op 10. Eindhoven heeft de hoogste gemiddelde temperatuur van het land, en de op vier na laagste hoeveelheid regen. Eindhoven staat bekend als de designhoofdstad van Nederland, en viert jaarlijks de Dutch Design Week, waar gevestigde designers hun laatste creaties tentoonstellen.
  2. Den Haag – weerscore 7,24
    Met de op één na hoogste gemiddelde temperatuur en het op vier na hoogste aantal zonuren staat Den Haag op de tweede plaats met een weerscore van 7,24 op 10. Den Haag, ook wel bekend als de Stad van de Vrede, is de thuisbasis van het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties en het Permanente Hof van Arbitrage.
  3. Roosendaal – weerscore 7,01
    Roosendaal maakt onze top drie af met een weerscore van 7,01 op 10. Roosendaal deelt de eerste plek wat betreft de hoogste gemiddelde jaartemperatuur, en heeft de op twee na laagste hoeveelheid regen. Naast goed weer staat Roosendaal ook bekend om de internationale ‘ABBA’-dag die er elk jaar gevierd wordt. Dit evenement wordt georganiseerd door de officiële ABBA-fanclub, gevestigd in deze stad, en duurt meestal een heel weekend in april.
Zonuren per stadZonuren per stad

Alkmaar is de zonnigste stad van Nederland met 2.515 zonuren per jaar, meer dan alle andere Nederlandse steden

We hebben het gemiddelde aantal zonuren per bekeken om uit te vinden wat de zonnigste gebieden van Nederland zijn.

Nederlandse steden met de meeste zonurenNederlandse steden met de meeste zonuren
  1. Alkmaar – gemiddeld 2.516 zonuren per jaar
    Alkmaar is de zonnigste plek van Nederland, met gemiddeld meer dan 2.500 zonuren per jaar. Ondanks het feit dat Alkmaar meer zon dan waar dan ook in Nederland krijgt, is de gemiddelde neerslag een van de hoogste van Nederland, waardoor de stad buiten de algehele top 10 valt. Naast zijn vele kanalen en historische gebouwen staat Alkmaar bekend om zijn kaasmarkten, die al meer dan 400 jaar een belangrijk kenmerk van de stad zijn.
  2. Haarlem – gemiddeld 2.487 zonuren per jaar
    Haarlem neemt de tweede plek op onze lijst in, met gemiddeld 2.487 uur zon per jaar. Ondanks de grote hoeveelheid zon en hoge gemiddelde temperatuur, krijgt Haarlem veel millimeters regen elk jaar. Haarlem staat bekend om zijn hofjes, en is het centrum van de bollenindustrie in Holland.
  3. Leiden -  gemiddeld 2.485 zonuren per jaar
    Onze top drie wordt afgesloten door Leiden, met gemiddeld 2.485 zonuren per jaar, maar minder dan Haarlem op de tweede plaats. Leiden is nog zo'n stad met veel zonuren, maar ook veel neerslag, waardoor de totale weerscore vrij laag is. Leiden is een stad vol geschiedenis, met de oudste universiteit, enkele van de oudste botanische tuinen en een van de best bewaarde historische centra van Nederland.

Leiden krijgt gemiddeld 940 mm regen per jaar, meer dan alle andere Nederlandse steden

We hebben gekeken naar de gemiddelde jaarlijkse regenval in een aantal van de grootste steden in Nederland om de meest regenachtige steden te onthullen.

Nederlandse steden met de meeste neerslagNederlandse steden met de meeste neerslag
  1. Leiden – gemiddeld 940 mm regen per jaar
    De meest regenachtige stad van Nederland is Leiden, met gemiddeld 940 mm regen per jaar. Leiden komt vaar de tweede keer in een top-drielijst voor, na de derde plek wat betreft het aantal zonuren in Nederland te halen.
  2. Hoofddorp/Amstelveen – gemiddeld 930 mm regen per jaar
    De tweede plek wordt gedeeld door twee steden, Hoofddorp en Amstelveen, met beide gemiddeld 930 mm regen per jaar. Beide steden hebben over het algemeen erg gelijkaardig weer, al is het weer in Hoofddorp iets beter, met een gemiddeld iets hogere temperatuur gedurende het hele jaar.
  3. Maastricht – gemiddeld 918 mm regen per jaar
    Onze top drie wordt afgerond door Maastricht, met gemiddeld 918 mm regen per jaar. Al met al heeft Maastricht een van de slechtste klimaten van Nederland. Het is niet alleen een van de meest regenachtige steden, maar het krijgt ook het minste aantal zonuren per jaar. Als stad staat Maastricht bekend om het Verdrag van Maastricht, waarin de Europese Unie werd opgericht.

Houd je slaapkamer deze zomer donker en koel: 5 tips van experts

Zomer is een van de leukste seizoenen van het jaar. Het weer en de hitte kunnen zelfs de meest alledaagse taken leuker maken. De warmte en latere zonsondergang kunnen het echter moeilijk maken om ‘s nachts in slaap te vallen. Daarom hebben de experts van 123jaloezie een aantal toptips opgesteld om je kamer donker en koel te houden.

Zomer, 5 tips van de experts om je hoofd koel te houdenZomer, 5 tips van de experts om je hoofd koel te houden
  1. Sluit je ramen
    Houd je ramen de hele dag dicht. We weten hoe verleidelijk het is om je ramen open te doen wanneer het buiten warm is, maar hierdoor laat je de warme lucht ook binnen. Houd je ramen dicht, je zult ‘s nachts de voordelen ervan voelen.
  2. Verduisterings jaloezieën
    De installatie van verduisterings jaloezieën is een uitstekende tip om onze slaapkamers donker en koel te houden. Door de kamer overdag donker te houden zal je kamer niet als een oven aanvoelen. De reden hiervoor is dat donkere kleuren meer dan 70% van de warmte van de zon absorberen, en lichtere kleuren die hitte reflecteren. Verduisteringsjaloezieën zullen de kamer niet alleen donkerder houden, maar ook hitte van de zon absorberen, waardoor de kamer als een koele oase zal aanvoelen.
  3. LED-lampen
    Door over te schakelen op LED-lampen kun je je slaapkamer koel houden. De meeste energie die door traditionele gloeilampen wordt uitgestraald is in de vorm van warmte, wat je zeker niet wilt wanneer het buiten warm is. LED-lampen geven niet alleen minder hitte af, maar ze zijn ook energiezuiniger, wat betekent dat je wat geld op je energierekening zult besparen.
  4. Kruik
    Een goede manier om je bed koel te houden is een kruik gevuld met koud water. Dit zal je bed koud houden, waardoor je makkelijker in slaap valt.
  5. Spuitfles
    Het kan moeilijker zijn om je slaapkamer koel te houden, dus deze laatste tip van onze experts is over hoe jij koel kunt blijven. Door een spuitfles met koud water in de buurt van je bed te houden kun je jezelf snel afkoelen in een warme slaapkamer. Spuit op je nek, polsen, en enkels om jezelf zo snel mogelijk af te koelen. Omdat je lichaam zijn temperatuur moet verlagen om in slaap te vallen, zal het gebruik van je sprayfles op je gezicht en hals je een koel gevoel geven, je lichaamstemperatuur verlagen en je helpen in slaap te vallen.

Houd je slaapkamer deze winter warm en licht: 5 tips van experts

Naast Kerstmis denk je bij het woord winter al snel aan ‘donker en koud’. Maar als je je huis goed verwarmt, kan het de gezelligste tijd van het jaar zijn. Er is geen betere tijd van het jaar om onder een warm deken met een warme chocolademelk een film te bekijken. Onze experts van 123jaloezie hebben enkele toptips op een rijtje gezet om je huis in de winter warm en licht te houden.

Winter - 5 tips van onze experts Winter - 5 tips van onze experts
  1. Ontlucht je radiator
    Afhankelijk van hoe vaak je dit al doet is dit misschien niet meer nodig. Desalniettemin kun je door het ontluchten van je radiator je de prestaties ervan verhogen. Door eventuele luchtbellen in je verwarmingssysteem te laten ontsnappen kan het warme water er efficiënter doorheen stromen en presteert je verwarmingssysteem beter.
  2. Upgrade je gordijnen
    Hoe zwaarder het gordijn, hoe beter de isolatie. Door te investeren in nieuwe, dikkere gordijnen, zoals gordijnen met een enkele plooi, kun je je huis in de winternachten warmer en gezelliger houden. In de zomer naar dunne en in de winter naar dikke gordijnen switchen is een geweldig idee om warm of koel te blijven, al naargelang het seizoen.
  3. Voeg spiegels toe
    Spiegels zijn een makkelijke manier om je huis te verlichten. Ze laten de kamer niet alleen groter aanvoelen, maar reflecteren ook licht, wat betekent dat de kamer lichter wordt, vooral als ze tegenover een raam geplaatst worden.
  4. Sfeerverlichting
    Sfeerverlichting is een geweldige manier om je huis te verlichten. Dit kan gedaan worden met lampen of lichtjes in je hele huis. Het zijn lichtbronnen, wat goed is voor als de zon in de vroege namiddag al ondergaat, en ze helpen om een warme en gezellige esthetiek in je huis te creëren.
  5. Tapijten
    Voor degenen onder jullie met harde vloeren, kunnen tapijten de investering waard zijn. Hoe mooi harde vloeren ook kunnen zijn, ze zijn niet het meest praktisch, omdat ze nauwelijks warmte vasthouden. Tapijten dragen niet alleen bij aan een warme en gezellige sfeer, maar ze houden de warmte ook beter vast en voorkomen de schok van het lopen over een ijskoude vloer.

Methodologie

We hebben Climate Data gebruikt om de gemiddelde hoeveelheid regen per jaar, het gemiddelde aantal zonuren, en de gemiddelde jaarlijkse temperatuur te vinden.
Daarna hebben we elke factor genormaliseerd met een score van 1 tot 10. Daarna hebben we het gemiddelde van deze scores genomen voor de algehele weerscore.