Als je net als ik bent, heb je misschien het grootste deel van je volwassen leven gedacht dat monochroom hetzelfde is als grijstinten.

Na een stevige berisping door een kunstenaar werd ik op het juiste spoor gezet.

Wat ik altijd als monochroom had beschouwd, is eigenlijk achromatisch - de afwezigheid van kleuren. Achromatisch is het woord dat we moeten gebruiken als we het hebben over grijstinten.

Nu we hebben vastgesteld wat het niet is, laten we demonstreren wat het wel is.

Een achromatisch kleurenspectrum

Een achromatisch kleurenspectrum.

Wat is een monochromatisch kleurenschema?

Het is onwaarschijnlijk dat we ontsnappen aan het gebruik van grijstinten en monochromie in ons dagelijks leven. Maar als je dit artikel leest, is er nog hoop.

Het is essentieel om altijd een tint te specificeren wanneer we het woord monochroom gebruiken. Anders vertellen we anderen alleen dat onze kamer één kleur is, niet een specifieke kleur.

Is het bijvoorbeeld een blauw monochroom? Een geel monochroom? Enzovoort.

Hieronder zijn twee aanzienlijk verschillende kleurenpaletten te zien; beide zijn monochromatisch en laten zien hoe breed de term is.

Roze kleurenschema

Roze monochromatisch kleurenpalet.

Groen kleurschema

Groen monochromatisch kleurenpalet.

 

Zes tips voor monochrome inrichting

Nu mijn betoog over achromatisch versus monochromatisch tot een einde is gekomen, laten we ons richten op het belangrijkste onderwerp:

Hoe kunnen we monochrome kleurenschema's gebruiken in interieurontwerp?

Ik zal zes tips behandelen voor het gebruik van monochroom, en daarna zullen we kijken naar verschillende kleuren en combinaties van ruimtes om ons te inspireren.

 

Basiskleur

Onze eerste tip voor het ontwerpen met monochroom is het kiezen van je basiskleur.

Deze stap lijkt misschien eenvoudig, maar je moet er aanzienlijke tijd in investeren.

Denk aan alle tinten, nuances en oppervlakken die je moet bedekken. Hoe passen kranen, servies, kamerplanten en raamdecoraties in het schema?

Vergelijk het groene kleurenpalet hierboven eens met het limoengroene kleurenpalet hieronder.

Mint groen kleurschema

Mintgroen kleurenpalet.

Lime groen pallet

Limoengroen kleurenpalet.

 

Als je limoengroene muren wilt, wil je waarschijnlijk lichte houten vloeren gebruiken, zodat olijfgroen als accenten overblijft. Of als je olijfgroene muren kiest, kun je donkere houten vloeren en limoengroene accenten gebruiken.

Het is cruciaal om te overwegen welke kleur je basiskleur vormt, die 60% van je kamer uitmaakt, de 30% die je toevoegt voor vloeren, plafonds of meubels, en de 10% voor accenten.

 

Textuur

Onze tweede tip is om textuur te gebruiken om diepte aan je ontwerp toe te voegen.

Wat monochromatisch niet betekent, is dat elk oppervlak er hetzelfde uit moet zien. Het is een beperkt kleurenpalet, maar het hoeft niet saai te zijn.

Kijk naar deze afbeelding en let op het gebruik van textuur. Het kleurenpalet is niet veranderd, maar de ontwerper heeft complexiteit toegevoegd.

Let op de muren met textuur; ze zijn grof en voegen karakter toe aan de muur. Een marmeren vloer voegt ook interesse toe zonder de aandacht af te leiden van het middelpunt van het bad.

Shabby Chic maakt hier moeiteloos gebruik van door het gebruik van krijtverf of schuren voor een verweerde uitstraling.

Gele badkamer met textuur

Kleine details

Onze derde tip is om aandacht te besteden aan de kleine details in je kamer.

Het gezegde "de duivel zit in de details" geeft aan dat het vaak de kleinste details zijn die ons in de war brengen. Het is verstandig om hiermee rekening te houden bij het plannen van je nieuwe monochrome ontwerp.

Neem bijvoorbeeld een keuken en om het punt te overdrijven, gebruik ik een achromatisch kleurenpalet van wit. Let op de kleine decoraties met kleuraccenten hieronder.

Hetzelfde geldt voor monochrome kleurenpaletten; kleine details kunnen opvallen of juist enorme diepte aan je ontwerp toevoegen.

Enkele van de meest vergeten details zijn lichtschakelaars, stopcontacten, deurklinken, kranen en keramiek. Het onthouden van deze kleine details maakt van een gewoon ontwerp iets buitengewoons.

Witte keuken

Speel met neutrale kleuren

Onze vierde tip is om vrijelijk gebruik te maken van neutrale kleuren; beperk jezelf niet.

Er is niets mis mee om zwart, grijs, wit of zelfs kleuren zoals crème, beige, tan of bruin te gebruiken. Het voelt misschien als valsspelen, en misschien is het dat ook wel - maar het ziet er geweldig uit.

In ons voorbeeld hieronder combineert de ontwerper een oranje bank met een bakstenen muur; beide vallen op dankzij het royale gebruik van lichte houten vloeren, een crèmekleurig tapijt en witte gordijnen.

Oranje kantoor

Subtiel regels breken

Onze vijfde tip is vergelijkbaar met de vorige, maar we raden aan om andere tinten subtiel te gebruiken.

Als je naar onze kleurencirkel hieronder kijkt, zie je dat sommige kleuren tussen de primaire kleuren in zitten. Dit zijn de secundaire en tertiaire kleuren.

Kleuren wiel

Je kunt deze kleuren op twee subtiele manieren gebruiken.

De eerste manier is het gebruik van secundaire en tertiaire tinten. Een tint is wanneer de kleur grote hoeveelheden grijs bevat. Deze tip voegt discreet extra kleuren toe aan de kamer.

Een andere manier is het gebruik van kleine hoeveelheden andere kleuren door middel van decoraties. Anthuriums zijn voornamelijk groene planten met rode bloemen. Als decoratie past het perfect in een groen kleurenschema en voegt het een vleugje rood toe.

Gewaagd regels breken

Onze zesde en laatste tip is dat je soms contrast kunt toevoegen door op grote schaal de regels te overtreden.

Hier is een donkere, achromatische woonkamer om dit punt tot het uiterste te benadrukken:

Hoewel de meeste ruimte weinig contrast biedt, zorgt de gele fauteuil voor opwinding en focus. Het is moeilijk om je ogen er niet naartoe te trekken. Die fauteuil is een uitstekend voorbeeld van gedurfd regels breken.

Moderne huiskamer

Voorbeelden van Monochrome Kamers

Nu we enkele geweldige tips hebben gedeeld voor het gebruik van monochrome kleurenschema's, gaan we een selectie spannende kamers delen. We zullen bij elke afbeelding enkele van onze gedachten toevoegen.

 

Groene Woonkamer

Groen is een van de meest populaire kleurenpaletten voor monochromatisch ontwerp. Onze menselijke ogen kunnen meer nuances van groen verwerken dan enige andere kleur, vandaar dat groen zo goed werkt.

Donkergroene meubels contrasteren tegen een dennengroene muur, met accenten van een turquoise groen kussen. Decoraties zijn onder andere groene boeken en een palmplant, net buiten het focuspunt.

Het gebruik van houten vloeren en gouden details creëert een moderne en toch vorstelijke inrichting met een sterke natuurlijke sfeer.

Groene Woonkamer

Blauwe Keuken

Blauw is een stijlvolle kleur voor monochrome ontwerpen, met veel spannende tinten en prachtige blauwgroene kleuren.

In dit voorbeeld heeft de ontwerper gekozen voor blauwe kasten op het eiland als middelpunt van de keuken. Blauwe Mediterrane tegels op de vloer voegen charme toe aan de ruimte.

De ontwerper maakt de look compleet met blauw-grijs getinte gordijnen die langs volledige ramen hangen.

Blauwe keuken

Terracotta Badkamer

Terracotta is een prachtige warme oranje kleur die warmte toevoegt aan elke ruimte, voortreffelijk gecombineerd in dit ontwerp met een wit bad en decoraties.

Let op hoe het kleine gebruik van groene planten voor koel contrast zorgt tegen de warme oranje tinten. Deze planten zijn een uitstekend voorbeeld van subtiel afwijken van kleurenschema's.

Grote reflecterende vloertegels hebben een zandkleur, terwijl licht hout, touw en een juten badmat bijdragen aan een kustthema.

Terracotta Badkamer

Paarse Babykamer

Een leuke combinatie van roze en paars, deze babykamer maakt gebruik van lichtere kleuren, zoals lila en lavendel, om een ​​donkere of sombere kamer te vermijden.

Het gebruik van crème met deze lichtere paarse tinten zorgt voor een uitstekende combinatie die past bij het lichte houten meubilair.

Paarse Babykamer

Met deze tips en inspirerende voorbeelden kun je nu aan de slag gaan met het ontwerpen van je eigen monochrome interieur. Onthoud dat monochromatische kleurenschema's veelzijdig zijn en dat er eindeloze mogelijkheden zijn om je creativiteit te uiten. Veel succes met je interieurontwerp avontuur!