De meest (& minst) aantrekkelijke locaties in Europa voor huizenkopers

Of je nu een huis koopt of een nieuw appartement gaat huren, verhuizen is een grote beslissing waar veel planning en overleg voor nodig is. Bij het zoeken naar een nieuw huis worden veel mensen aangetrokken door factoren zoals een goed gepresenteerde tuin of hoe goed de jaloezieën van echt hout passen bij de inrichting binnen.

De locatie is echter de belangrijkste factor bij het vinden van je volgende woning. Ervoor zorgen dat het gebied veilig en bereikbaar is en alle gewenste voorzieningen bevat, moet bovenaan je lijst staan. Als je er eenmaal woont, kun je immers altijd nog de puntjes op de i zetten, zoals nieuwe rolgordijnen of nieuwe vloerbedekking. Dit geldt of je nu naar de volgende stad of naar een heel ander land verhuist!

Naast de locatie zijn de kosten voor het kopen of huren van je nieuwe huis een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden. Aangezien de kosten van levensonderhoud in veel delen van de wereld zijn gestegen, is dit nu belangrijker dan ooit tevoren.

Met dit in gedachten begonnen we ons af te vragen welke Europese landen het meest gewild zijn voor mensen die op zoek zijn naar hun volgende huis. We zullen kijken naar de betaalbaarheid van onroerend goed in elk land binnen de Europese Unie, hoe de koop- en huurprijzen zijn gestegen sinds 2015 en het aantal zoekopdrachten omtrent onroerend goed in het afgelopen jaar.

We beoordelen ook de twaalf provincies van Nederland om te zien welke gebieden het aantrekkelijkst zijn voor mensen die dichterbij willen gaan wonen.

Italië is de vastgoedhotspot van Europa

Italië is de vastgoedhotspot van EuropaItalië is de vastgoedhotspot van Europa
Italië is de vastgoedhotspot van EuropaItalië is de vastgoedhotspot van Europa
 1. Italië: Vastgoedhotspot-score: 8,81
  Italië heeft de hoogste Vastgoedhotspot-score in ons onderzoek met een score van 8,81, waarmee het een gewilde locatie is voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe Europese woning. Het land heeft zeer lage gemiddelde stijgingen in huur en vastgoedprijzen geregistreerd sinds 2015 met respectievelijk 2,60% en 6,90%. Italië ontving meer dan 968.000 zoekopdrachten naar vastgoed in de afgelopen 12 maanden, wat wijst op een grote publieke belangstelling.
 2. Spanje: Vastgoedhotspot-score: 8,71
  Spanje heeft de op één na hoogste Vastgoedhotspot-score in de Europese Unie met 8,71 op 10. Spanje, genesteld in de zuidwestelijke hoek van het continent, trok in 2022 meer dan 100 miljoen bezoekende toeristen en zag het hoogste aantal vastgoed gerelateerde zoekopdrachten met meer dan 1,1 miljoen. Het land heeft ook geprofiteerd van een lage huurstijging van 6,37% sinds 2015.
 3. Frankrijk: Vastgoedhotspot-score: 7,82
  Frankrijk eiste de derde plaats op met een Vastgoedhotspot-score van 7,82. De huurprijzen in Frankrijk zijn sinds 2015 minimaal gestegen met slechts 2,60%, terwijl het land ook relatief goed presteerde op het gebied van betaalbaarheid en het aantal zoekopdrachten naar vastgoed.

Hongarije is het minst aantrekkelijke land voor potentiële kopers

Hongarije is het minst aantrekkelijke land voor potentiële kopersHongarije is het minst aantrekkelijke land voor potentiële kopers
Hongarije is het minst aantrekkelijke land voor potentiële kopersHongarije is het minst aantrekkelijke land voor potentiële kopers
 1. Hongarije: Vastgoedhotspot-score: 0,77
  Hongarije heeft de laagste Vastgoedhotspot-score geregistreerd met slechts 0,77 op 10. Deze lage score kan worden toegeschreven aan een ongelooflijk hoge stijging van de vastgoedprijzen, die sinds 2015 gemiddeld meer dan verdubbeld zijn. Vastgoed in het land is dus relatief onbetaalbaar in vergelijking met het lokale beschikbare inkomen, wat leidt tot een lage betaalbaarheidsscore. Er zijn ook relatief weinig zoekopdrachten naar onroerend goed gericht op Hongarije, met slechts 58.900 in de afgelopen twaalf maanden.
 2. Litouwen: Vastgoedhotspot-score: 0,89
  Litouwen had de op één na laagste Vastgoedhotspot-score in de Europese Unie, 0,89, waarmee het Hongarije met 0,12 punt voorgebleven is. Hoewel de vastgoedprijzen niet zo zijn gestegen als in Hongarije, zijn ze in Litouwen sinds 2015 bijna verdubbeld, terwijl de huren iets sneller zijn gestegen. Er waren iets minder dan 34.000 zoekopdrachten naar vastgoed gericht op het land, het op één na laagste aantal in onze studie.
 3. Tsjechië: Vastgoedhotspot-score: 1,16
  Tsjechië behaalde met 1,16 op 10 de op twee na laagste Vastgoedhotspot-score van onze studie. De combinatie van hoge vastgoedprijsstijgingen, lage relatieve betaalbaarheid en weinig zoekopdrachten wordt alleen verzacht door de minder sterke stijging van de huurprijzen in dit Centraal-Europese land.

Griekenland kende de laagste stijging op het gebied van huurprijzen sinds 2015

Griekenland kende de laagste stijging op het gebied van huurprijzen sinds 2015Griekenland kende de laagste stijging op het gebied van huurprijzen sinds 2015

De laagste huurstijgingen sinds 2015 zijn geobserveerd in Griekenland, waar de gemiddelde huur met ongeveer 6,54% daalde, waarmee Griekenland het enige land in de EU is waar deze waarde is gedaald.

Italië kende de laagste huizenprijsstijging sinds 2015

Italië kende de laagste huizenprijsstijging sinds 2015Italië kende de laagste huizenprijsstijging sinds 2015

De laagste stijging van de gemiddelde koopprijzen van onroerend goed was te zien in Italië, waar ze gemiddeld met slechts 6,90% stegen. Dit zal ongetwijfeld hebben geholpen bij het behalen van de hoogste score in onze studie.

België behaalde de hoogste score voor relatieve betaalbaarheid

België behaalde de hoogste score voor relatieve betaalbaarheidBelgië behaalde de hoogste score voor relatieve betaalbaarheid

België heeft de hoogste score op de vastgoedprijzenindex van Numbeo voor 2023, met een score van 2,30. Hoe hoger de score in deze index, hoe betaalbaarder het is voor de mensen die er wonen om een woning te kopen of te huren. Dit veronderstelt echter dat je je inkomsten in hetzelfde land verdient en niet een baan op afstand voortzet vanuit je oude woonland.

Spanje kende het hoogste aantal zoekopdrachten naar onroerend goed

Spanje kende het hoogste aantal zoekopdrachten naar onroerend goed Spanje kende het hoogste aantal zoekopdrachten naar onroerend goed

Spanje ontving het hoogste aantal zoekopdrachten naar onroerend goed in ons onderzoek, met meer dan 1,1 miljoen, en was het enige land dat de grens van 1 miljoen overschreden heeft. De populariteit van Spanje als toeristische bestemming en de reputatie van betaalbaarheid hebben waarschijnlijk bijgedragen aan deze ongelooflijk hoge publieke belangstelling.

Zeeland is de vastgoedhotspot van Nederland

Zeeland is de vastgoedhotspot van NederlandZeeland is de vastgoedhotspot van Nederland
 1. Zeeland: Vastgoedhotspot-score: 8,14
  Zeeland is de grootste vastgoedhotspot van Nederland, met een Vastgoedhotspot-score van 8,14. De provincie, die de dunst bevolkte van het land is, had een geweldige combinatie van lage jaarlijkse huurstijgingen van 1,6% en een lage gemiddelde vastgoedprijs van €326.521, waardoor het een van de meest betaalbare delen van Nederland is. Zeeland ontving ook een aanzienlijke 25.630 zoekopdrachten met betrekking tot onroerend goed in het afgelopen jaar, terwijl het ook het hoogste aantal te koop staande woningen had met 764 per 100.000 mensen.
 2. Drenthe: Vastgoedhotspot-score: 6,74
  Drenthe had met 6,74 de op één na hoogste Vastgoedhotspot-score van Nederland. De provincie deed het op elk gebied goed, met een relatief betaalbare gemiddelde huizenprijs van €355.510 en een voorzichtige jaarlijkse huurstijging van 1,7%. Er was een gezond aantal koopwoningen beschikbaar in Drenthe, met 437 aanbiedingen per 100.000 inwoners, terwijl de provincie het hoogste aantal huuraanbiedingen van het land had, met 308 per 100.000 inwoners.
 3. Limburg: Vastgoedhotspot-score: 6,00
  Limburg kreeg de op twee na hoogste Vastgoedhotspot-score met 6,00. De vastgoedprijzen in de provincie zijn sinds 2015 met 72,32% gestegen, het op één na laagste percentage in onze studie, en staan nu op een relatief lage €330.567. De huurprijzen zijn het afgelopen jaar ook relatief langzaam gestegen met slechts 1,5%.

Overijssel is de minst aantrekkelijke provincie van Nederland voor het vinden van een nieuwe woning

Overijssel is de minst aantrekkelijke provincie van Nederland voor het vinden van een nieuwe woningOverijssel is de minst aantrekkelijke provincie van Nederland voor het vinden van een nieuwe woning
Overijssel is de minst aantrekkelijke provincie van Nederland voor het vinden van een nieuwe woningOverijssel is de minst aantrekkelijke provincie van Nederland voor het vinden van een nieuwe woning
 1. Overijssel: Vastgoedhotspot-score: 3,36
  Overijssel noteerde de laagste Vastgoedhotspot-score van slechts 3,36. Ondanks een relatief marktconforme gemiddelde koopprijs van €365.460, had de provincie het op drie na laagste aantal te koop staande woningen, met 390 per 100.000 inwoners. Overijssel kende ook hoge huurstijgingen van 2,1%, zeer weinig zoekopdrachten naar vastgoed (7.490) en slechts 17 beschikbare huurwoningen per 100.000 inwoners.
 2. Noord-Holland: Vastgoedhotspot-score: 4,00
  Noord-Holland heeft de op één na laagste Vastgoedhotspot-score van 4,00, wat grotendeels kan worden toegeschreven aan de zeer hoge vastgoedprijzen in de provincie, gemiddeld €536.786, die sinds 2015 bijna zijn verdubbeld met een stijging van 95,97%. Noord-Holland kent ook een hoge jaarlijkse stijging van de huurprijzen van 2,3%, de op één na hoogste in het onderzoek.
 3. Noord-Brabant: Vastgoedhotspot-score: 4,09
  Noord-Brabant had de op twee na laagste Vastgoedhotspot-score van 4,09. Dit kan worden toegeschreven aan de hoge huurstijgingen van 2%, relatief hoge vastgoedprijzen van gemiddeld €426.539 en het laagste aantal vastgoedgerelateerde zoekopdrachten in ons onderzoek (1.560).

Flevoland kende de laagste huurstijging

Flevoland kende de laagste huurstijgingFlevoland kende de laagste huurstijging

De laagste gemiddelde huurstijging was te zien in Flevoland, waar de tarieven in 2023 met slechts 1,2% stegen, wat huurders geruststelt dat ze zich hun woning kunnen blijven veroorloven.

Groningen heeft de laagste gemiddelde huizenprijs

Groningen heeft de laagste gemiddelde huizenprijs Groningen heeft de laagste gemiddelde huizenprijs

Groningen had de laagste gemiddelde huizenprijs van €319.184, meer dan €200.000 minder dan de hoogste gemiddelde prijs in Noord-Holland. Deze lage prijzen maken Groningen een bijzonder aantrekkelijk gebied voor starters en mensen met een meer bescheiden budget.

Zeeland kende de laagste prijsstijging van onroerend goed

Zeeland kende de laagste prijsstijging van onroerend goedZeeland kende de laagste prijsstijging van onroerend goed

De laagste stijging van de vastgoedprijzen was te zien in Zeeland, waar de gemiddelde prijzen sinds 2015 met slechts 68,75% stegen tot het huidige niveau van €326.521.

Zeeland heeft de meeste beschikbare koopwoningen per persoon

Zeeland heeft de meeste beschikbare koopwoningen per persoon Zeeland heeft de meeste beschikbare koopwoningen per persoon

Zeeland noteerde het hoogste aantal te koop staande woningen, 764 per 100.000 inwoners. Het grote aantal opties waaruit potentiële kopers kunnen kiezen, betekent dat ze veel meer kans hebben om het ideale huis te vinden dat aan hun wensen voldoet.

Drenthe heeft de meeste beschikbare huurwoningen per persoon

Drenthe heeft de meeste beschikbare huurwoningen per persoon Drenthe heeft de meeste beschikbare huurwoningen per persoon

Drenthe is de provincie met de meeste huurwoningen, met 308 per 100.000 inwoners. Huurwoningen zijn vaak populairder onder jongere of alleenstaande mensen die vaker verhuizen voor hun werk of die nog niet de kans hebben gehad om het kapitaal op te bouwen dat ze nodig hebben om een huis te kopen.

Utrecht had het hoogste aantal Nederlandse zoekopdrachten naar vastgoed

Utrecht had het hoogste aantal Nederlandse zoekopdrachten naar vastgoed Utrecht had het hoogste aantal Nederlandse zoekopdrachten naar vastgoed

Utrecht had het hoogste aantal zoekopdrachten naar onroerend goed van alle twaalf provincies, wat suggereert dat het gebied een uitstekende levensstandaard en goede mogelijkheden voor onderwijs en werkgelegenheid biedt.

Maak je vastgoed aantrekkelijker voor kopers

Maak je vastgoed aantrekkelijker voor kopersMaak je vastgoed aantrekkelijker voor kopers

Als je een huiseigenaar bent die van plan is te verhuizen, zul je na moeten denken over hoe je de beste prijs voor je huidige woning kunt krijgen. Door je huis aantrekkelijker te maken voor kopers, kun je de waarde ervan aanzienlijk verhogen en meer geld vrijmaken voor je zoektocht naar een nieuwe woning. Met dit in gedachten zijn hier een paar tips om je woning aantrekkelijker te maken voor potentiële kopers.

Een aantrekkelijk aanzicht vanaf de stoep

We weten allemaal dat de eerste indruk telt, en dat is niet anders bij de verkoop van een huis. De eerste blik die potentiële kopers op je huis werpen is wanneer ze erbij aankomen vanaf de straat, dus het is essentieel dat je ervoor zorgt dat de voorkant van je huis goed onderhouden en representatief is. Geef je voordeur een likje verf, verwijder onkruid, repareer je beschadigde oprit en houd je ramen schoon en sprankelend.

Goed bijgehouden tuin

Net als de voorkant van je huis is het ook essentieel dat je hele tuin er verzorgd bij ligt. Woekerend onkruid, stapels dorre bladeren en ongesnoeide bomen of struiken kunnen een tuin veel kleiner laten lijken dan hij in werkelijkheid is. Ruim alle rommel buiten op om je tuin ruimtelijker en gemakkelijker te onderhouden te laten aanvoelen.

Algemene netheid

De netheid van je huis is essentieel wanneer potentiële kopers je huis komen bezichtigen. Je wilt dat deze bezoekers zich op hun gemak en ontspannen voelen, dus het is cruciaal dat je huis fris en goed geventileerd is en dat alle vloeren en zichtbare oppervlakken schoon en stofvrij zijn. Als je de ramen schoonhoudt, laat je bovendien zoveel mogelijk licht binnen, waardoor het huis ruimtelijker aanvoelt.

Onderhoud het goed

Het aanpakken van al die kleine doe-het-zelfklusjes die we maandenlang hebben uitgesteld, is bijzonder belangrijk bij het verkopen van je huis. Hoewel een gammele deurklink of een loszittende stoeptegel misschien niet geen groot probleem lijkt, kunnen deze kleine gebreken een woning er verwaarloosd uit laten zien, waardoor potentiële kopers zich afvragen welke andere problemen er zijn die ze niet hebben opgemerkt.

Werk het interieur bij

Een andere manier om je huis aantrekkelijker te maken, is door de inrichting bij te werken naar een neutrale en meer actuele stijl. Door de inrichting te moderniseren en te persoonlijke stijlen weg te nemen, kun je de woning aantrekkelijker maken voor een bredere groep kopers. Je kunt ervoor kiezen om de muren een nieuw likje verf te geven of de raambekleding in elke kamer bij te werken om een uitnodigende sfeer en consistente stijl te creëren.

Verminder rommel

Hoewel jij misschien dol bent op alle ornamenten die je in de loop der jaren hebt verzameld en de groeiende verzameling kamerplanten en het misschien niet erg vindt om een stapel boeken te laten liggen, kunnen te veel spullen in je huis potentiële kopers afschrikken. Probeer de hoeveelheid zichtbare rommel te minimaliseren om te benadrukken hoe ruim je kamers zijn en kijkers niet af te leiden terwijl ze je huis waarderen.

Methodologie

We wilden vaststellen welke EU-landen en Nederlandse provincies het aantrekkelijkst waren voor potentiële huizenkopers.

Bij het vergelijken van landen hebben we alle 27 EU-lidstaten vergeleken op basis van vier afzonderlijke factoren. Deze omvatten het aantal zoekopdrachten naar onroerend goed in de afgelopen 12 maanden, gewonnen uit Google Zoekwoordplanner, de score die elk land kreeg op de Vastgoedprijzen-index van Numbeo en de scores voor 2022 die elk land kreeg op de Huizenprijs-index en de jaargemiddelde index voor huurwoningen van Eurostat. Vervolgens hebben we deze factoren tot een enkele 'Vastgoedhotspot-score' gecombineerd en ze overeenkomstig gerangschikt.

Voor het onderdeel omtrent Nederlandse provincies hebben we voor elk gebied het aantal zoekopdrachten naar Nederlands onroerend goed in de afgelopen 12 maanden geregistreerd, evenals de gemiddelde koopprijs van vastgoed en geharmoniseerde jaarlijkse huurverhogingen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. We hebben ook het totale aantal koop- en huurobjecten verzameld op basis van funda, correct per 29/11/23, en hebben dit genormaliseerd ten opzichte van bevolkingsgegevens van Statista voor cijfers per 100.000 mensen. Vervolgens hebben we deze factoren gecombineerd tot een enkele 'Vastgoedhotspot-score' en ze dienovereenkomstig gerangschikt.

De meest aantrekkelijke locaties in Europa voor huizenkopers 
De minst aantrekkelijke locaties in Europa voor huizenkopers 
De vastgoedhotspots van Nederland 
De minst aantrekkelijke provincies voor huizenkopers