Wat zijn in ons land de meest gewilde kleuren voor interieur?

Kleur kan een invloed hebben op de stemming, gevoelens uitdrukken, en de sfeer transformeren, allemaal relevant voor interieurontwerp. Van jaloezieën tot meubels en alles daar tussenin, er moet met veel dingen rekening gehouden worden bij het kiezen van een kleurenschema voor uw huis.

Interieurtrends kunnen net als andere trends snel komen en gaan, maar welke kleuren waren het meest populair in de afgelopen jaren? Uit een selectie van 800 kleuren kunnen we de meest populaire pigmenten voor elke kamer onthullen op basis van de zoekgegevens in nederland van de afgelopen vier jaar.

Goenblauw heeft een stijging van 200% gezien in het aantal zoekresultaten in Nederland, meer dan elke andere kleur

Onze eerste lijst toont de kleuren met de hoogste stijging in het aantal zoekresulten in het afgelopen jaar. 

1. Groenblauw - 200% stijging

Groenblauw, onderdeel van de cyaan familie, is onlangs in Nederland in populariteit gestegen en heeft nu een toppositie op onze lijst gekregen. Het aantal zoekopdrachten naar deze kleur is met 200% gestegen sinds 2020, meer dan elke andere kleur op onze lijst.

2. Mint - 129% stijging

Mint heeft de op één na hoogste jaarlijkse stijging in Google-zoekopdrachten. Deze rustgevende kleur wordt vaak gebruikt in badkamers en werkplekken vanwege de kalmerende ondertoon, wat waarschijnlijk bijdraagt aan de stijging van 129% in het aantal zoekopdrachten via Google sinds 2020.

3. Donkerbruin, Mauve - 100% stijging

De op twee na hoogste jaarlijkse stijging in zoekopdrachten in Nederland, met een stijging van 100%, is voor donkerbruin en Mauve. Beide kleuren stralen verfijning en rijkdom uit en steeds meer mensen willen tegenwoordig deze kleuren uitproberen, zoals blijkt uit de gedeelde derde plaats op onze ranglijst.

Wit is de populairste kleur verf in Nederland, met in totaal 121.000 zoekopdrachten in Google

We wilden bepalen welke pigmenten het meest gewild zijn. Dit is wat we ontdekt hebben.

1. Wit - 121,000 zoekopdrachten op Google

Met 121.000 zoekopdrachten in de afgelopen vier jaar is wit de meest populaire kleur verf in Nederland. Het is misschien niet de meest spannende kleur om je muur mee te verven, maar wit kan natuurlijk licht binnenhalen en een helder en open gevoel aan je huis geven. 

2. Groen - 94,400 zoekopdrachten op Google

Een aantal jaar geleden was de gedachte van een groen interieur misschien absurd, maar tegenwoordig is het stijlvoller dan ooit blijkt uit de meer dan 94.000 zoekopdrachten naar ‘groene verf’ sinds 2020. Groen is een perfect alternatief voor neutrale kleuren, zeer veelzijdig, en past bij elke atmosfeer die je wilt bereiken.

3. Zwart - zoekopdrachten op Google

Van het ene uiterste van het kleurensprectum naar het andere maakt zwart met 78.000 zoekopdrachten onze top drie van de meest populaire verfkleuren in Nederland compleet. Zwart heeft vaak een negatieve associatie maar kan vaak een elegante en verfijnde uitstraling geven aan je interieur.

Met meer dan 490.000 zoekopdrachten sinds 2020 is zwart de meest populaire kleur voor keukens

De belangrijkste functie van een keuken is het koken en bereiden van eten, maar deze ruimte is ook een bron van expressie en entertainment dus een keuken moet bij jouw persoonlijkheid passen. De onderstaande lijst laat zien naar welke kleur keuken de afgelopen vier jaar het meest is gezocht.

1. Zwart - 490,100 Zoekopdrachten op Google

Zwarte onderdelen in de keuken helpen om een anders matte ruimte om te toveren tot een ruimte vol luxe en verfijning. Dit is precies waar Nederlanders naar op zoek zijn blijkt uit de 490.100 zoekopdrachten voor ‘zwart keuken’.

2. Wit - 146,000 Zoekopdrachten via Google

Van het ene extreme uiteinde naar de andere, de op één na populairste keukenkleur is wit met 146.000 zoekopdrachten sinds 2020. Witte keukens zijn een populaire keuze voor huiseigenaren die waarde hechten aan een schone en strakke uitstraling van hun ruimte, en de veelzijdigheid van deze kleur creëert de perfecte omgeving voor creatieve controle.

3. Grijs - 121,700 zoekopdrachten op Google

Met 121.000 zoekopdrachten maakt grijs onze top drie compleet. Grijs is een uitstekende keuze voor keukens en geeft een elegante uitstraling aan je keuken terwijl het er schoon blijft uitzien en vingerafdrukken en andere vlekken verbergt die zichtbaar kunnen zijn bij lichtere tinten. 

Aubergine, lila, and roest-kleurige keukens hebben een stijging van 100% gezien in zoekopdrachten op Google, meer dan elke andere kleur

Aan de hand van de jaarlijkse toename in zoekopdrachten op google kunnen we onthullen welke kleuren voor keukens het afgelopen jaar het meeste an populariteit zijn toegenomen.

1. Aubergine, Lila, Roest - 100% stijging

Nederlanders hebben meer interesse in onconventionele kleuren voor de keuken, waarbij aubergine, lila, en roestkleurig het afgelopen jaar een sterke stijging in het aantal zoekopdrachten via Google hebben laten zien. 

Deze drie kleuren zijn met 100% gestegen in het aantal zoekopdrachten, dus als je op zoek bent naar een trendy nieuwe look voor je keuken moet je een donkerroze auberginekleur, lichtpaars lila, of een verwarmende roodbruine tint roest overwegen.

2. Beige - 81% stijging

Met een stijging van 81% in het aantal zoekopdrachten heeft beige als kleur voor keukens de op een na grootste stijging in populariteit. Beige keukens worden geassocieerd met warmte en rust. Als je toch meer meer karakter voor je keuken met deze kleur wil is het toevoegen van felgekleurde keukenmachines en gerei een goedkope en gemakkelijke oplossing. 

3. Blauw Grijs - 57% stijging

Blauw Grijs maakt met een stijging van 57% in zoekopdrachten onze top drie compleet. Neutraal gekleurde keukenkastjes zoals wit of crèmekleurig passen uitstekend bij blauwgrijze muren en geven je keuken een rustgevende, maar schone uitstraling. 

Groen is de favoriete kleur voor woonkamers, met bijna 27.500 zoekopdrachten sinds 2020

Woonkamers zijn de meest sociale ruimtes in een huis, dus deze kamer moet een weerspiegeling zijn van jouw stijl. De volgende lijst laat de meest populare kleuren in Nederland voor de woonkamer zien.

1. Groen - 27,470 zoekopdrachten op Google

Groen komt opnieuw terug in onze zoekopdrachten, deze keer met betrekking tot de meest populaire kleuren voor woonkamers. Als een ruimte waar gezelligheid en vermaak samenkomen moet een woonkamer knus en comfortabel aanvoelen, wat allebei geassocieerd wordt met groen. Hierom is het geen verassing dat er meer dan 27.000 keer naar deze kleur gezocht is.

2. Taupe - 23,300 zoekopdrachten op Google

De volgende kleur op onze ranglijst met een totaal van 23.300 zoekopdrachtensinds 2020 is taupe. Het neutrale taupe valt in het kleurenspectrum tussen bruin en grijs in en is daarom in populaire keuze wat de keuze van de stijl voor woonkamers betreft.

3. Beige - 22,590 zoekopdrachten op Google

Beige staat met 22.590 zoekopdrachten net niet op de tweede plaats. Beige muren kunnen in combinatie met grijze meubels zorgen voor een heerlijk ontspannen sfeer in je woonkamer, waardoor je ’s avonds tot rust kan komen. 

Het aantal zoekopdrachten naar oranje woonkamers is met een stijging van 133% in het afglopen jaar meer gestegen dan welke andere kleur dan ook

De volgende ranglijst laat zien welke kleuren voor woonkamers het afgelopen jaar de grootste stijging in het aantal zoekopdrachten hebben doorgemaakt. 

1. Oranje - 133% stijging

Oranje stimuleert gesprekken en vrolijkheid, wat de perfecte sfeer is voor een woonkamer en waarschijnlijk de reden waarom er 133% meer zoekopdrachten in google zijn voor deze kleur. Oranje muren voegen warmte toe aan elke leefruimte en gaat goed samen met grijze of witte voorwerpen, wat goed samengaat met de levendige eigenschappen van oranje. 

2. Lichtgroen - 100% stijging

De volgende op onze lijst, met een stijging van 100% in het aantal zoekopdrachten over het afgelopen jaar, is lichtgroen. Contrasterende kleuren zoals mosterd en perzik vullen lichtgroene muren goed aan en zorgen voor een uitnodigende ruimte vol charme.

3. Beige - 49% stijging

Onze top drie aan populaire kleuren voor woonkamers is beige. Deze klassieke kleur is al tien jaar een populaire keuze door de veelzijdigheid, en het afgelopen jaar heeft deze kleur 49% meer zoekopdrachten op Google gehad dan het jaar ervoor. 

Groen is de meest populaire kleur voor slaapkamers met in totaal meer 72.180 zoekopdrachten sinds 2020

We brengen het grootste deel van ons leven door in de slaapkamer, waardoor het extra belangrijk is om een stijl te hebben die het beste bij je past. Hieronder vind je een lijst met de populairste kleuren voor slaapkamers in Nederland. 

1. Groen - 72,180 zoekopdrachten

Groene slaapkamers stijgen enorm in populariteit, blijkt uit het feit dat deze kleur met meer dan 72.180 zoekopdrachten vaker dan elke andere kleur op onze lijst gezocht is. Een zachte groen gecombineerd met warme neutral tinten is perfect voor een kalmerende en ontspannen slaapkamer.

2. Donkerblauw - 41,220 zoekopdrachten

Met meer dan 41.200 zoekopdrachten voor de term ‘donkerblauw slaapkamer’ sinds 2020 is deze kleur de op één populairste kleur in Nederland. De kalmerende ondertoon van donkerblauw, die doet denken aan de lucht en de oceaan, maakt het een uitstekende kleur voor slaapkamers.  

3. Zwart - 40,710 zoekopdrachten

Zwarte slaapkamers zijn minder conventioneel dan sommige andere stijlen op deze lijst, maar dit is de perfecte keuze voor de meer dan 40.710 mensen die op zoek zijn naar een luxueuze slaapkamer. 

Met een stijging van 150% in het aantal zoekopdrachten heeft koningsblauw van alle kleuren voor slaapkamers de grootste verandering doorgemaakt

We hebben de populairste slaapkamerkleuren van dit moment onthuld, maar hoe zijn deze trends het afgelopen jaar veranderd? Dit is wat we ontdekt hebben.

1. Koningsblauw - 150% stijging

Koningsblauw is een diepe en levendige tint blauw die in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt lichter is dan marineblauw. Het kalmerende maar uitbundige karakter van koningsblauw maakt het perfect voor slaapkamers, wat waarschijnlijk de reden is dat ‘koningsblauw slaapkamer’ 150% vaker in zoekopdrachten op Google gebruikt is.

2. Amethist - 100% stijging

Met een stijging van 100% wordt onze topdrie compleet gemaakt door Amethist. Amethist wordt gezien als de steen van vrede, en dezelfde ondertonen zijn ook van toepassing op de kleur. Met een populaire combinatie met natuurlijke grijstinten kan Amethis jouw slaapkamer transformeren in een kalmerende en rustgevende slaapkamer.

3. Bordeaux - 50% stijging

Bordeaux, vernoemd naar het beruchte wijngebied met dezelfde naam, heeft een stijging van 50% in het aantal zoekresultaten gezien in het afgelopen jaar. Het vormt een perfect contrast met wit en kan helpen om helderheid toe te voegen aan je slaapkamer terwijl het tegelijkertijd een elegante uitstraling heeft.

Zwarte badkamers zijn met 77.300 Google-zoekopdrachten het meest aantrekkelijk

Met zoveel badkamerstijlen kan het tijd kosten om uit alle keuze de juiste te kiezen. Om je te helpen te beslissen hebben we de populairste badkamerkleuren in Nederland op een rijtje gezet.

1. Zwart - 77,300 zoekopdrachten

Met meer dan 77.000 zoekopdrachten sinds 2020 is zwart de meest populaire kleur voor badkamers in Nederland. Een volledig zwarte badkamer kan drukken op de sfeer, maar de combinatie van zwarte tegels en gouden elementen kan juist een rijke en luxueuze uitstraling geven aan een anders saaie badkamer.

2. Grijs - 60,480 zoekopdrachten

Ondanks dat het klinkt als een kleur met weinig inspiritie is grijs de op één na populairste kleur voor badkkamers in Nederland met meer dan 60.500 zoekopdrachten sinds 2020. Als je je grijze badkamer wilt verbeteren kan je bijvoorbeeld planten toevoegen om te zorgen voor een milieuvriendelijke tint. 

3. Beige - 43,040 zoekopdrachten

Neutrale kleuren zijn gewild binnen de Nederlandse populatie en beige badkamers zijn op twee kleuren na het meest gezocht op onze lijst. Net als grijze kleurenschema’s zijn beige ruimtes de perfecte basis voor creativiteit aangezien deze kleur goed samengaat met de meeste andere kleuren waardoor je een breed palet hebt om te experimenteren met verschillende stijlen. 

Aqua and roestkleurige badkamers winnen aan populariteit, met een stijging van 100% in het aantal zoekopdrachten in het afgelopen jaar

De onderstaande lijst toont de badkamerkleuren die in de afgelopen twaalf maanden het meest gestegen zijn in het aantal zoekresultaten in Nederland. 

1. Aqua, roest - 100% stijging

Aqua en roest staan recht tegenover elkaar op het kleurenspectrum, maar zijn met een stijging van 100% in het aantal zoekresultateen toch samen even populair als het gaat om het inrichten van je badkamer. Als je op zoek bent naar een heldere en koele badkamer is aque je beste keuze, terwijl roestkleur een betere keuze is voor een charmante en rustieke uitstraling.

2. Beige - 90% stijging

Beige is al eerder uitgelicht als een Populaire keuze voor een aantal kamers, en de badkamer is geen uitzondering. Met een stijging van 90% in het aantal zoekresultaten in Nederland ziet deze neutrale kleur de op één na hoogste stijging in populariteit op onze lijst.

3. Koper - 67% stijging

Koper voltooid met een stijging van 67% in het aantal zoekresultaten onze top drie. Of het nu gaat om badkamer gemaakt van een gelijknamig materiaal, of een muur in deze glinsterende roodbruine kleur, koper kan in elke badkamer gebruikt worden om een statement te maken.

Beverkleurige hal is het meest populair, met bijna 5.800 zoekopdrachten sinds 2020

Je brengt misschien niet zoveel tijd door in de hals als in andere delen van je huis, maar deze ruimte speelt een belangrijke rol en mag niet over het hoofd gezien worden.hieronder vind je een lijst met de meest populaire kleuren voor de gang in Nederland.

1. Bever - 5,720 zoekopdrachten

Met bijna 5.800 zoekopdrachten sinds 2020 staat de kleur bever bovenaan op onze lijst. Bever heeft een aardekleurige tint en is vernoemd naar het dier met dezelfde naam. Het heeft een associatie met warmte en diepte en zorgt voor een knusse maar ruimtelijke uitstraling voor de gang.

2. Blauw - 970 zoekopdrachten

Als je op zoek bent naar een rustgevende en ontspannen gevoel voor de gang is blauw de perfecte kleur voor je. Het lijkt er op dat men in Nederland graag hun innerlijke kalmte uiten zoals blijkt uit de bijna 1.000 zoekresultaten voor ‘blauwe gang’ in de afgelopen vier jaar.

3. Roze - 820 zoekopdrachten

Met 820 zoekresultaten heeft roze net niet de tweede plaats. Roze zorgt voor een speelse uitstraling voor je hal wanneer het gecombineerd wordt met een neutrale kleur zoals wit en taupe, wat het uitnodigend maakt voor bezoekers. 

Groen is de meest populaire kleur voor de kinderkamer, met meer dan 17.000 zoekopdrachten sinds 2020

Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je een kind krijgt. Onderstaande lijst laat de meest populaire kleuren voor kinderkamers onder de Nederlandse bevolking zien.

1. Groen - 17,290 zoekresultaten

Groen heeft een breed aanbod aan tinten, maar deze genderneutrale kleur wordt vaak geassocieerd met natuur en kalmte. Met dit in gedachten is het niet gek dat meer dan in Nederland meer dan 17.000 zoekopdrachten naar deze kleur voor de kinderkamer gemaakt zijn.

2. Roze - 13,280 zoekresultaten

Al decennia lang zijn roze kinderkamers een gebruikelijke keuze voor meisjes en deze traditie lijkt niet af te nemen, zoals blijkt uit de 13.280 zoekopdrachten sinds 2020.

3. Blauw - 11,610 zoekresultaten

Lichtblauwe omgevingen zorgen voor een rustgevende sfeer wat perfect is voor baby’s (en hun ouders) om slaap te stimuleren. Sinds 2020 zijn er al meer dan 11.600 zoekopdrachten naar blauwe kingerkamers gedaan waardoor het de op twee na populairste kleur voor kinderkamers in Nederland is.

Met meer dan 43,000 zoekopdrachten is zwart in Nederland de meest gewilde kleur voor meubels

Naast praktische toepassingen kunnen meubels op elke ruimte een stempel drukken, maar welke kleuren staan het meest in de belangstelling? In de onderstaande lijst vind je welke kleuren voor meubels sinds 2020 het grootste aantal zoekopdrachten in Nederland hadden.

1. Zwart - 43,620 zoekopdrachten

Met meer dan 43.600 zoekopdrachten in de afgelopen vier jaar is zwart de meest populaire kleur voor meubels. Als het gaat om meubels gaan donkere kleuren zelden uit de mode en vormen ze een tijdloze toevoeging voor elke ruimte. Het kan uitdagend zijn om een stijlvolle inrichting te maken met zwart meubilair, maar meubels in een enkele kleur of witte muren is een veel voorkomende manier om dit met succes te doen.

2. Wit - 32,490 zoekopdrachten

Met in total 32.490 zoekopdrachten staat wit op plek twee van de meest gezochte kleuren voor meubels in Nederland. Witte meubels zijn veelzijdig en passen perfect bij de meeste kleuren waardoor je veel kanten op kan als je de kleur van je muur wilt veranderen.

3.  Grijs - 17,710 zoekopdrachten

Grijze meubels zijn met 17.700 zoekopdrachten sinds 2020 op twee kleuren na het vaakst gezocht op Google. Net als wit heeft grijs een neutrale tint en kan het gebruikt worden om kleuren met elkaar te combineren. Door de eindeloze combinaties aan kleuren blijft grijs altijd in stijl.

Als het gaat om jaloezieën is zwart met meer dan 197.000 van alle kleuren het vaakst gezocht op Google

Van witte aluminium jaloezieën to zwarte houten jaloezieën, er zijn veel verschillende manieren om je ramen aan te kleden, maar welke kleuren zijn op dit moment het meest populair? Dit is wat we ontdekt hebben.

1. Zwart - 197,300 zoekopdrachten

Met meer dan 197.000 zoekopdrachten sinds 2020 is zwart de meest populaire kleur voor jaloezieën in Nederland. Zwart gekleurde jaloezieën houden je kamer koel in de zomer, en houden warmte vast als het koeler is. Zwart heeft naar de praktische toepassingen ook het voordeel dat het goed past bij andere kleuren waardoor je volop mogelijkheden hebt om je interieur op aan te passen.

2. Wit - 14,220 zoekopdrachten

Witgekleurde jaloezieën staan op plek twee op onze lijst van het aantal zoekresultaten met 14.220 zoekopdrachten sinds 2020. Nogmaals, wit is zeer veelzijdig dus het is nooit een foute keuze om voor witte jaloezieën te gaan. De beste kleuren om met wit te combineren zijn zwart, grijs, en blauw. 

3. Taupe - 5,620 zoekopdrachten

Met 5.600 zoekopdrachten voor jaloezieën in de afgelopen vier jaar maakt taupe onze top drie volledig. Taupe is vernoemd naar het latijnse woord voor mol en kan vele grijsbruine tinten beschrijven, wat dezelfde kleur is als het dier waar de kleur naar vernoemd is.

Wit is de meest gezochte kleur voor interieur in 90% van de grote steden in Nederland 

We hebben de meest populaire verkleuren in het land laten zien, maar hoe verhouden deze bevindingen zich tot individuele Nederlandse steden? Hieronder zie je de meest gezochte verfkleur in een aantal van de meest dichtbevolkte gebieden in Nederland.

1. Wit - 27 steden

Van alle Nederlandse steden op onze lijst is 90%, inclusief Amsterdam, het meest geïnterreseerd in witte verf. Een aantal andere steden waar vaak naar wit als kleur voor het intereur gezocht is zijn Breda, Utrecht, Amersfoort en Rotterdam.

2. Terra Cotta - 3 steden

Terra Cotta staat tweede op onze lijst en heeft in drie van de dichtsbevolkte Nederlandse steden het hoogste aantal zoekresultaten. De drie steden die zorgen voor de plek van deze kleur op onze ranglijst zijn Nijmegen, Leiden, en Alkmaar.

Methodology

We hebben een plaatsingslijst van kleuren gemaakt aan de hand van de lijst met kleuren op Wikipedia A-F, G-M, en N-Z.

We hebben ook de 20 meest recente kleuren van Dulux gebruikt. Deze zijn dikgedrukt in onze tabellen. 

Daarna hebben we Google Keyword Planner gebruikt om voor elke kleur binnen verschillende categorieën de zoekresultaten tussen februari 2020 en januari 2024 op Google op te vragen

Deze categorieën zijn:

- verf

- interieur

- meubels

- jaloezieën

- woonkamer

- slaapkamer

- badkamer

- gang

- keuken

- kinderkamer

Daarna hebben we de World Population Review lijst van de dichtstbevolkte steden in Nederland gebruikt om een plaatsingslijst van de 30 dichtstbevolkte steden te maken.

Daarna hebben we voor elke stad de meest gezochte kleur genomen