Wellicht droom je van een interieur ontworpen door designers of wil je eigenlijk je woonruimte zoveel mogelijk vullen met retromeubels of kies je voor meubels uit de kringloopwinkel en geef je deze een tweede leven. En misschien wil je thuis een warme sfeer creëren met prachtige tinten wat een harmonieus geheel moet worden. Welk besluit je ook neemt om je inrichting te veranderen of te vernieuwen, het is altijd goed om eerst de balans op te maken door middel van een moodboard. Maar, waar begin je? Het lijkt heel simpel, maar soms zie je door de bomen het bos niet meer. Zoveel mogelijkheden, zoveel stijlen en kleuren. Wat goed kan helpen is een moodboard voor je interieur. Niet alleen nuttig om te maken maar nog leuk ook! Een gebalanceerd ontwerp bevat altijd een aantal basis stappen en elementen. We delen enkele tips voor het maken van een perfecte moodboard voor je interieur.

Maak verschillende boards voor verschillende woonruimtes

Voordat je meubels uitkiest, heb je waarschijnlijk al eerst nagedacht over de wanden, de vloer en raamdecoratie. Maar misschien nog niet in welke ruimte je dit voor je ziet. Elementen als raamdecoratie, vloeren, verf en behang vormen de basis. En stem je daar je meubels op af, dan ontstaat er een harmonieus geheel.

Verdiep je in stijlen

Verdiep in stijlen en trends en ga bij jezelf na welke het best bij je past en mooi vindt. De populairste stijlen zijn natuurlijk de moderne, minimalistische, landelijke en de klassieke stijl. Kies je bijvoorbeeld voor een minimalistische stijl? Dan kies je voor de kunst van het weglaten. Dit doe je door zo min mogelijk elementen te gebruiken en te kiezen voor tijdloze raamdecoratie, zoals bijvoorbeeld Aluminium jaloezieën. Bij een landelijke of klassieke inrichting kun je kiezen voor houten jaloezieën.

Het gebruik van kleuren

Smaken verschillen en iedereen heeft een eigen voorkeur wat betreft het kleurgebruik in het interieur. Maar ook kan je persoonlijke smaak in de loop van de tijd veranderen en dus is het belangrijk dat je je goed oriënteert voor je aan de slag gaat. Één tip: maak een apart bord met ‘kleuren’ en verzamel hierin alles wat je mooi vindt aan bijvoorbeeld gekleurde wanden of raamdecoratie. Is je bord enigszins gevuld en komt er vaak één kleur terug? Dat is dan, in ieder geval van dit moment, jouw favoriete kleur.

Tot slot

Een handige regel voor het maken van een moodboard voor je nieuwe interieur met raamdecoratie is het bepalen van twee hoofdkleuren. Deze gebruik je voor de wanden, meubels en raamdecoratie. Daarnaast kun je nog eens twee kleuren kiezen die terugkomen in de accessoires.