Bij het inrichten van een nieuwe woning is raambekleding vaak een sluitpost, na de keuze voor de vloer en de kleur verf op de muren. Pas als alles af is, volgen de gordijnen. Men komt tot de ontdekking dat het wel erg kaal en licht is, en dan moet er à la minute iets voor de ramen. Dus racet men naar de dichtstbijzijnde bouwmarkt en kiest gauw iets uit dat enigszins voldoet.

Na een paar weken blijken de in de haast gekochte gordijnen echter toch niet zo handig bij die brede vensterbank. En het blauwe slaapkamerexemplaar neigt met de lichtval eerder naar paars. Zonde! Dan zijn er twee opties: óf nieuwe raambekleding bestellen óf blijven aankijken tegen de miskoop (en je iedere dag ergeren). Dit voorkom je als je raamdecoratie vooraf meeneemt in je inrichtingsplan.

Wie dit doet, koopt raamdecoratie waarvan hij gegarandeerd lang plezier heeft. En daarmee de investering dubbel en dwars terugverdient. Raambekleding is namelijk meer dan alleen een product dat de zon tegenhoudt. Tegenwoordig is er zoveel keuze, van jaloezieën tot duorolgordijnen, dat het echt de moeite loont om je vooraf te verdiepen in de eigenschappen van de diverse producten.

Om raambekleding te kiezen die aansluit bij uw wensen en eisen, moet u allereerst bepalen wat de voornaamste functie ervan is. Is ze vooral bedoeld als decoratie of moet ze een kamer verduisteren?Bij het inrichtingsplan is het voor raambekleding verstandig om rekening te houden met de inrichting van de ruimte. Heeft u bijvoorbeeld kamerplanten die bij een raam staan? Dan is het natuurlijk belangrijk dat er nog wel genoeg zonlicht binnenkomt. De meeste kamerplanten overleven het namelijk niet als ze langdurig te weinig zonlicht krijgen. Ditzelfde geldt voor een ruimte waar veel geleefd en gewerkt wordt. Natuurlijk licht is zowel fysiek als mentaal een belangrijk aspect.


studioplant.nl

Naast de inrichting is de soort ruimte ook belangrijk bij het kiezen van raambekleding. In de badkamer of keuken is een plisségordijn niet zo handig, maar een vuil- en vochtwerend rolgordijn weer wel. Of is de kamer juist gehorig? Stoffen raambekleding zorgt voor een reductie van geluid. En bij een wat ouder huis kan raambekleding ook dienen als middel om kou buiten te houden.

Hiernaast spelen natuurlijk smaak en budget een belangrijke rol. Houdt u van een klassiek interieur, dan vindt u houten shutters waarschijnlijk mooi. Gaat u liever voor een moderne inrichting? Jaloezieën of (duo)rolgordijnen passen daar goed bij. Ieder type raambekleding heeft zijn eigen uitstraling.

Bij bouwmarkten en woonwinkels vindt u jaloezieën, vouwgordijnen en rolgordijnen in standaard maten. Deze kunt u zelf aanpassen aan de hoogte en breedte van uw raamkozijn. Dit kan een prima oplossing zijn bij een klein budget. Het nadeel is echter dat de mogelijkheden qua kleur en materiaal vaak beperkt zijn. En het inkorten is niet altijd eenvoudig.

Het is ook mogelijk om raambekleding op maat laten maken. Hierbij heeft u meer keuze in kleur, type stof, bedieningsmogelijkheden, ladderband enz. U kunt hiervoor terecht bij een interieurspecialist in de buurt, maar dat is meestal niet goedkoop. Een online specialist op het gebied van raamdecoratie is een goed alternatief. De mogelijkheden zijn hetzelfde, maar het is vaak een stuk betaalbaarder. Een webwinkel heeft immers minimale overheadkosten.

Bij een goede webshop kunt u vooraf een productmonster aanvragen. Zo ziet u het product ook bij het licht in uw woning en komt u niet voor onaangename verrassingen te staan. Het inmeten en monteren van de raambekleding doet u zelf. Meestal zijn op de website duidelijke meetinstructies te vinden. Kies altijd voor een webshop met het webshopkeurmerk. Zo bent u verzekerd van kwaliteit, een goede prijs, goede service en een betrouwbare levering.