Door je houten jaloezieën goed te onderhouden, behouden ze hun kwaliteit en kun je er jarenlang van blijven genieten. Dit doe je door ze meerdere keren per jaar te reinigen. Wij vertellen welke stappen je dient te volgen, zodat je jouw houten jaloezieën in topconditie houdt.

Stof de jaloezieën af

Sluit de lamellen geheel naar één kant. Je kunt de nu de stof met een plumeau of met een zacht mondstukje op je stofzuiger de stof makkelijk verwijderen. Begin bij de bovenste lamel en ga elke lamel af. Met een plumeau zal je merken dat je de fijnste stofdelen moeilijk bereikbare hoeken minder goed kunt bereiken. De moeilijk bereikbare hoeken kun je wel met een microvezeldoekje bereiken.

Reinig de lamellen met water

Nadat je je lamellen van je houten jaloezie helemaal stofvrij hebt gemaakt, kun je deze met een (licht) vochtig doekje en een emmertje met lauwwarm water eventueel hardnekkige vlekken van de lamellen verwijderen. We raden wel het gebruik van wasmiddel af, omdat je dan de jaloezieën kan beschadigen.

Alle kanten van de lamellen reinigen

Wil je de jaloezieën goed reinigen, dan is het belangrijk dat beide zijden van de lamellen goed worden schoongemaakt. Je kunt ze in de open stand en als ze gekanteld zijn reinigen. Vergeet ook de kleine hoekjes niet. Heb je een houten jaloezie met ladderband, vergeet dan de stof onder de ladderband niet mee te nemen.

Lamellen afnemen en drogen

De houten jaloezieën mogen tijdens het reinigen niet heel nat worden, want dan bestaat de kans dat de lamellen kromtrekken. We raden daarom aan om de houten jaloezieën, na het schoonmaken, goed met een zachte en droge doek af te nemen.

Hang ze uit!

Heb je alle bovenstaande stappen doorlopen? Dan is het tijd om ze helemaal naar beneden uit te hangen. Dit is met name belangrijk om de lamellen echt goed te laten drogen.
Hierna zien ze er weer helemaal uit als nieuw en kun je weer genieten van je raamdecoratie!

Terug naar overzicht